لیکی گات (روده نشت پذیر)
قبل از اینکه جامعه پزشکی درک بهتری از مکانیسمهای ایجاد بیماری داشته باشد، پزشکان معتقد بودند که برخی از بیماریها میتوانند از عدم تعادل در معده سرچشمه بگیرند. به این حالت هیپوکندریازیس می گفتند. (در یونان باستان، هیپوکندریوم به قسمت بالای شکم، ناحیه بین استخوان سینه و ناف اطلاق می شود.) این مفهوم با تکامل علم رد شد و به عنوان مثال، ما می توانستیم زیر میکروسکوپ نگاه کنیم و باکتری ها، انگل ها و ویروس ها معنای این اصطلاح تغییر کرد و برای سالها پزشکان از کلمه «هیپوکندریاک» برای توصیف فردی استفاده میکردند که ترسی دائمی و اغلب غیرقابل توضیح از ابتلا به یک بیماری جدی پزشکی دارد.
اما چه میشود اگر این مفهوم قدیمی بیماریهایی که از روده منشا میگیرند، واقعاً حقیقتی داشته باشد؟ آیا برخی از بیماریهای مزمنی که امروزه جامعه ما با آن مواجه است، میتواند در واقع با یک سیستم گوارشی ناکارآمد مرتبط باشد؟
روده نشتی یا لیکی گات دقیقا چیست؟
در داخل شکم ما یک پوشش روده گسترده ای داریم که بیش از ۴ فوت مربع از سطح را پوشش می دهد. هنگامی که به درستی کار می کند، یک سد محکم تشکیل می دهد که آنچه را که در جریان خون جذب می شود، کنترل می کند. پوشش روده ناسالم ممکن است دارای شکاف ها یا سوراخ های بزرگی باشد که به مواد غذایی نیمه هضم شده، عوامل بیماری زا و سموم اجازه می دهد تا به بافت های زیر آن نفوذ کنند. این ممکن است باعث التهاب و تغییرات در فلور روده (باکتری های طبیعی) شود که می تواند منجر به مشکلاتی در دستگاه گوارش و فراتر از آن شود. دنیای تحقیقات امروزه با مطالعاتی که نشان میدهد تغییرات در باکتریهای روده و التهاب ممکن است در ایجاد چندین بیماری مزمن رایج نقش داشته باشد، رونق گرفته است.
چه کسانی دچار نشتی روده یا لیکی گات می شوند و چرا؟
همه ما درجاتی از روده نشتی داریم، زیرا این مانع کاملاً غیرقابل نفوذ نیست. برخی از ما ممکن است استعداد ژنتیکی داشته باشیم و نسبت به تغییرات در سیستم گوارش حساسیت بیشتری داشته باشیم، اما DNA ما تنها مقصر نیست. زندگی مدرن در واقع ممکن است محرک اصلی التهاب روده باشد. شواهد در حال ظهوری وجود دارد که نشان میدهد رژیم غذایی که فیبر کم و قند و چربیهای اشباع زیادی دارد، ممکن است این فرآیند را آغاز کند. به نظر می رسد مصرف زیاد الکل و استرس نیز این تعادل را مختل می کند.
ما قبلاً می دانیم که افزایش نفوذپذیری روده در برخی از بیماری های گوارشی مانند بیماری سلیاک، بیماری کرون و سندرم روده تحریک پذیر نقش دارد. بزرگترین سوال این است که آیا نشت روده ممکن است در جای دیگری از بدن مشکل ایجاد کند یا خیر. برخی از مطالعات نشان میدهند که روده نشتکننده ممکن است با سایر بیماریهای خودایمنی (لوپوس، دیابت نوع 1، مولتیپل اسکلروزیس)، سندرم خستگی مزمن، فیبرومیالژیا، آرتریت، آلرژی، آسم، آکنه، چاقی و حتی بیماریهای روانی مرتبط باشد. با این حال، ما هنوز مطالعات بالینی بر روی انسان نداریم که چنین علت و معلولی را نشان دهد.
در دوره کوچ سلامتی (هلث کوچینگ)، نگاه ویژه ای به محور روده-مغز و تدابیر مربوط به آن خواهد شد. (لینک دوره———-)
راهی به سوی روده ای سالم تر
اگرچه شنیدن عبارت “افزایش نفوذپذیری روده” در اکثر مطب پزشکان غیرمعمول است، پزشکان جایگزین و تلفیقی برای چندین دهه بر روی بهبود روده به عنوان گام اولیه برای درمان بیماری های مزمن کار کرده اند. فرهنگ های دیگر در سراسر جهان اغلب رژیم های غذایی خاصی را برای ایجاد احساس بهتر در افراد توصیه می کنند. حتی در ایالات متحده، مشاهده افرادی که پس از بیمار شدن رژیم غذایی خود را تغییر می دهند، معمول است. یک گام اولیه معمولی که برخی از پزشکان انجام میدهند، حذف غذاهایی است که میتوانند التهابزا باشند و میتوانند باعث تغییرات در فلور روده شوند. از جمله رایج ترین آنها می توان به الکل، غذاهای فرآوری شده، برخی داروها و هر غذایی که ممکن است باعث آلرژی یا حساسیت شود، اشاره کرد.
در مورد اینکه آیا روده نشتی یا نشت پذیر (لیکی گات) باعث ایجاد بیماریهای خارج از دستگاه گوارش در انسان میشود یا خیر، هنوز اختلاف نظر وجود دارد. با این حال، همیشه ایده خوبی است که از یک رژیم غذایی مغذی و فرآوری نشده استفاده کنید که شامل غذاهایی باشد که به فرونشاندن التهاب کمک می کند (و از غذاهایی که باعث تحریک التهاب می شوند اجتناب می کند)، که حداقل در تئوری ممکن است به بازسازی دیواره روده و ایجاد تعادل بیشتر کمک کند. به فلور روده این دستور العمل می تواند بدون هیچ گونه عوارض جانبی احساس بهتری در شما ایجاد کند. قطعا ارزش امتحان کردن را دارد.